Een smakelijke liefde tussen noord en zuid

DE SAMENWERKERS
- Emed de Bie | Marketing, Sales en Packing Solutions AAB Inflight
- Marie Markhorst | Afdelingsleider Productie Heerenveen
 

‘Er werken al ruim vijftig Caparis-medewerkers voor AAB Inflight’

Een smakelijke liefde tussen noord en zuid. Zo kun je deze bijzondere samenwerking omschrijven! De één is gespecialiseerd in het veilig verpakken van voedsel. De ander is een grote toeleverancier van voedsel aan de luchtvaart. Drie jaar geleden vonden Caparis en AAB Inflight elkaar. Het resultaat: miljoenen met zorg verpakte taartjes en foodboxen voor reizigers én mooie uitbreidingsplannen!
 

Afbeelding

Met zorg verpakte foodbox


De afstand tussen jullie is 280 kilometer. Hoe kwamen jullie samen?
Emed: ‘AAB Inflight levert allerlei soorten verpakt voedsel aan luchtvaartmaatschappijen. Zoals snacks, salades en complete foodboxen. Het zijn enorme hoeveelheden, wij zochten een grote partner die efficiënt en voedselveilig kan verpakken. Ook wilden we iets extra’s doen voor mens en maatschappij. Zo kwamen we uit bij Caparis, waar mensen met afstand tot de reguliere arbeidsmarkt werken.’

Marie: ‘Het klikte direct. We hebben eenzelfde mentaliteit: nuchter, positief en vooruit willen. Onze locatie in Heerenveen is high-end: vier van de vijf afdelingen zijn volledig gericht op voedselveilig werken. We zijn FSSC 22.000 gecertificeerd en medewerkers zijn hiermee vertrouwd. Ook waren we al toegerust op diepvriesproducten. De afstand tussen Maastricht en Heerenveen was snel overbrugd!’

Lekkere snacks, taartjes, desserts… wat gebeurt ermee op locatie Heerenveen?
Marie: ‘Het allereerste product dat we verpakten, was een kaasbroodje. Inmiddels gaat het om complete foodboxen. AAB Inflight levert de bevroren producten. Deze komen in onze diepvriezers. Na een toelichting van AAB Inflight op het gewenste eindresultaat en de ingrediënten, gaan medewerkers aan de slag. Van orderpikken uit de diepvries, producten in boxen steken en ingrediëntenstickers plaatsen, tot controle van foodboxen, stapelen op trolleys én alles weer opslaan in de diepvriezers.’

Emed: ‘Tijdens dit hele proces is de temperatuur natuurlijk cruciaal. Caparis checkt deze continu. Omdat wij allerlei producten leveren aan diverse luchtvaarmaatschappijen, wisselen de producten dus ook vaak die Caparis voor ons verpakt. Dan komen we weer langs om een uitgebreide toelichting te geven. Naast het “bevroren deel”, is er ook een niet-bevroren deel dat bij Caparis wordt verpakt. Heel afwisselend dus.’ 

‘Ik kijk vol trots naar wat hier gebeurt. Medewerkers zijn heel toegewijd en serieus’


Hoe ervaren de medewerkers dit werk en wat is het resultaat?
Marie: ‘Er werken al ruim vijftig Caparis-collega’s voor AAB Inflight. Ze zijn trots op wat ze maken en ervaren het echt als hun product. Er is in dit proces passend werk voor iedereen. Dat maakt het extra waardevol. Jaarlijks leveren wij nu miljoenen stuks verpakte voeding voor de luchtvaart, die voldoen aan de strengste richtlijnen. Iedereen hier weet hoe belangrijk de voedselveiligheid is.’

Emed: ‘Ik kom regelmatig bij Caparis Heerenveen en kijk dan vol trots naar wat hier gebeurt. Medewerkers zijn heel toegewijd en serieus. Dat hebben wij nodig, want de productkwaliteit is zeer belangrijk. Er is een wekelijks planningsoverleg en een maandelijks kwaliteitsoverleg met Caparis. Ondanks de grote afstand zijn de lijntjes kort. Het managen van voorraden is wel uitdagend. De diepvriezers bij Caparis zijn nu al bijna weer te klein.’

Zijn er mooie plannen voor de toekomst? 
Emed: ‘Die zijn er zeker. We willen de samenwerking graag fors uitbreiden, met een verdubbeling van de diepvriesproductie. Daarnaast denken we aan nieuwe kleine zakjes, te vullen met nootjes of crackers. Samen met Caparis kijken we wat mogelijk is, alles gaat in overleg. We zijn echt partners en Caparis zoekt mee naar oplossingen. Dat maakt deze samenwerking zo leuk!’

Marie: ‘We krijgen vertrouwen en waardering van AAB Inflight. Emed en zijn collega’s nemen soms zelfs Limburgse vlaaien mee voor iedereen op de werkvloer. Geweldig toch! Er is ook ruimte voor het maken van foutjes, om daar samen van te leren. Door de samenwerking straks uit te breiden, komen er nóg meer kansen voor de mensen hier. Daar kijk ik naar uit.’