Loonwaardemetingen deskundig uitgevoerd

Met loonkostensubsidies stimuleert de gemeente duurzame participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hiervoor is wel een gevalideerde loonwaardemeting nodig, die alleen mag worden uitgevoerd door gecertificeerde loonwaardedeskundigen. Caparis heeft drie gecertificeerde medewerkers in dienst. 

 

Een van hen is Rienk Visser; voor hem zijn loonwaardemetingen zijn dagelijks werk. “Wij maken gebruik van de Dariuz-methodiek. Daarmee meten we iemands werktempo en de kwaliteit van het werk.  Verder kijken we naar de mate van begeleiding die nodig is. Op basis van de uitkomst maken we een advies voor de gemeente. Die kan dan een beschikking afgeven op basis waarvan de werkgever loonkostensubsidie ontvangt.” 

Sinds 1 juli 2021 is er één uniforme methode om loonwaarde van iemand te meten. Rienk: “Voor die tijd waren er veel verschillende methodes; op verzoek van de werkgevers heeft de overheid besloten de methode te uniformeren. Het is nu gemakkelijker rapportages van verschillende loonwaardedeskundigen met elkaar te vergelijken. Tegelijk met de invoering van de nieuwe methode werd certificering verplicht. Wij zijn daar blij mee, want dat garandeert dat de loonwaardemeting deskundig wordt uitgevoerd.”  

Naast Rienk Visser zijn ook Rena Wijstra en Reinier de Boer gecertificeerd. Vier gemeenten maken gebruik van de loonwaardedeskundigen van Caparis: de gemeenten Smallingerland, Leeuwarden, Opsterland en Weststellingwerf. Klik hier voor meer informatie.