Talentbedrijf Caparis is trotse winnaar van de publieksprijs van de noordelijke Duurzame Dertig- verkiezing, dankzij haar innovatieve verwerkingslijn voor gebruikte zonnepanelen. De prijs benadrukt dat Caparis met haar medewerkers een waardevolle bijdrage levert aan een duurzamere wereld, waarbij duurzaamheid en inclusiviteit hand in hand gaan.
Tijdens een inspirerende bijeenkomst op het Suikerunieterrein in Groningen werden vanmiddag de winnaars bekendgemaakt. Naast het publiek was ook de jury vol lof over Caparis: “Dik verdiend! Met het recyclen wordt eindelijk eens een probleem aangepakt dat zich nu heel dringend aandient. Het is helemaal niet zo eenvoudig om zonnecellen te recyclen en dat juist een sociaal ontwikkelbedrijf dat doet is zó belangrijk", aldus de jury.
Caparis heeft een unieke verwerkingslijn ontwikkeld voor gebruikte zonnepanelen, waarvan er slechts één in de wereld bestaat. Deze lijn is zo ontworpen dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt er zelfstandig aan kunnen werken. Bovendien is Caparis het eerste en enige bedrijf in Nederland dat beschikt over de WEEELABEX-certificering voor zonnepanelen, wat betekent dat het voldoet aan de strenge Europese normen voor materiaalverwerking.
Met de verwerkingslijn wint Caparis waardevolle materialen terug, zoals glas en metalen, die worden hergebruikt in woningisolatie, kabelgoten en warmtepomp- en zonnepaneelinstallaties. Wat deze oplossing extra bijzonder maakt, is het lage energieverbruik: voor de verwerking van 1.000 ton zonnepanelen (ca. 50.000 stuks) zijn slechts 15 zonnepanelen nodig om de benodigde energie op te wekken. Dat maakt de verwerkingslijn niet alleen duurzaam, maar ook toekomstbestendig.
Caparis wil doelstellingen op het gebied van duurzaamheid nadrukkelijk integreren in de dagelijkse werkzaamheden van haar werknemers. Alex Bonnema, voorzitter van de raad van bestuur: “Als sociaal ontwikkelbedrijf vinden wij duurzaamheid belangrijk – we hebben elektrische auto’s en doen veel aan CO2-reductie – maar we vinden het ook belangrijk dat onze medewerkers duurzaamheid hún onderwerp maken.
We willen de samenleving circulair maken samen mét onze medewerkers. Het recyclen van zonnepanelen is een van onze duurzame activiteiten maar we doen veel meer. We reviseren ook gaskoppelingen voor Alliander en verwerken big bags tot verpakkingsmateriaal voor Boxo. Daarnaast monteren we profielen voor zonnepanelen, werken we voor snoepfabrikanten die veganistische en suikervrije producten aanbieden en zetten we duurzame fietsen in elkaar.
Want we horen altijd veel over een circulaire samenleving, maar om die te bereiken moet je zo inclusief mogelijk te werk gaan. Duurzaamheid gaat niet alleen over recycling, maar ook over hun werk en de toekomst van hun banen. Circulariteit en inclusiviteit gaan hand in hand. We willen de doelen bereiken met zowel ons technisch kapitaal als ons sociaal kapitaal.”
De prijs is niet alleen erkenning voor het harde werk van Caparis, maar stelt het bedrijf ook in staat om, dankzij het gewonnen mediabudget, het belang van circulair en inclusief ondernemen verder onder de aandacht te brengen en anderen te inspireren.
De Duurzame Dertig is een initiatief van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad, VNO-NCW MKB Noord, Circulair Friesland en Circulair Groningen in samenwerking met Omrin en Rabobank voor de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.